Persbericht: Werkgevers verbijsterd over eindbod vakbonden

Voor FWM lijkt eindbod vakbonden beginbod

Federatie Werkgevers Metaal & Techniek is verbijsterd over de inhoud van en de wijze waarop de vakbonden vandaag hun voorstellen voor de Cao metaal & techniek op tafel hebben gelegd. In deze sector is nog nooit eerder vertoond dat bij de derde onderhandelingsronde waar serieuze voorstellen op tafel komen de vakbonden gelijk met een eindbod komen.

Werkgevers hebben zeer serieus gereageerd op de voorstellen van de vakbonden. Vervolgens heeft de FWM voor de sector een eerste uiterst serieus voorstel op tafel gelegd. Dit bod bestaat onder meer uit een structurele loonsverhoging van 3% in de looptijd van een jaar, per 1-12-2008 € 275 eenmalig (1%) en 3% extra per 1-7-2008 voor jeugdigen. Daarnaast zijn er concrete voorstellen gedaan ter zake seniorendagen, scholingsdagen, opleidingen en arbeidsongeschiktheid.

Vakbonden hebben de FWM totaal verbijsterd door met een soort dictaat te komen, waarbij de voorstellenbrief nagenoeg het eindbod is geworden. Een trendbreuk in de jarenlange onderhandelingsrondes, constateert FWM. De FWM heeft de indruk dat de vakbonden uit zijn op een conflict, waarbij centrale afspraken hun uitgangspunt zijn. Bij de FWM staat maatwerk per branche hoog in het vaandel. FWM hoopt dat de vakbonden tot bezinning komen en opnieuw aan de onderhandelingstafel verschijnen om tot een goed en acceptabel eindresultaat voor de sector te komen.