FWT tijdens eerste overlegronde cao Metaal & Techniek: Kritische jaren voor de boeg

Tijdens de eerste onderhandelingsronde over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek, hebben de werkgeversorganisaties, verenigd in de FWT, benadrukt dat veel bedrijven nog in de ban van de coronacrisis zijn. “De klap van de coronapandemie zal nog nadreunen. Hoe hard en hoe lang is onzeker”, zegt Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT. “Wat wel zeker is, is dat de inkoopprijzen en de exploitatiekosten zeer sterk gestegen zijn. Dit heeft een behoorlijke impact op de winstgevendheid van de bedrijven, ondanks een toegenomen orderpositie.”

De eerste overlegronde stond in het teken van een toelichting van de voorstellen door werkgevers en vakbonden en beantwoording van elkaars vragen. De voorstellen die FWT heeft toegelicht, zijn opgebouwd rond drie thema’s. Follon: “De inzet van werkgevers in de komende onderhandelingen is erop gericht om alle werknemers duurzaam in de bedrijven in te zetten. Ouderenbeleid maakt een belangrijk onderdeel uit van dit thema: de uitdaging is ouderen betaalbaar en vitaal aan de slag te houden.”

Kennisontwikkeling
Een ander belangrijk thema heeft volgens Follon betrekking op de snelle technologische ontwikkelingen. “Deze vinden plaats in al onze bedrijfstakken en leiden ook tot nieuwe businessmodellen. Maatwerk en wendbaarheid bij bedrijven is daarbij van belang. Dat vraagt ook meer van de werknemers. Zij zullen steeds meer de regie over hun eigen loopbaan moeten nemen en zich voortdurend blijven ontwikkelen en nieuwe kennis moeten vergaren. Werkgevers zullen hierbij hun eigen verantwoordelijkheid blijven nemen.”

Aantrekkelijke werkgever
Het derde thema betreft de noodzaak om de bedrijfstak aantrekkelijk te houden voor de honderdduizenden mensen die er werken. “Voor bedrijven is er veel te doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Bedrijven moeten concurrerend blijven op de arbeidsmarkt. Thema’s als sociale innovatie zijn daarbij van belang. Perspectief op werkzekerheid en ontwikkeling zijn daarbij belangrijke bouwstenen”, aldus Follon. FWT heeft de vakbonden voorgesteld om per thema te bespreken welke voorstellen in onderlinge samenhang een bijdrage kunnen leveren.

Voorstellen vakbonden
Tijdens de eerste overlegronde werd duidelijk dat de bonden een forse loonstijging eisen, oplopend tot 5% op jaarbasis. Verder willen ze verdergaande loonafspraken maken voor jeugdigen en werknemers met een laag inkomen. Follon: “Ook hebben zij voorgesteld om invulling te geven aan de mogelijkheid die het tijdelijke pensioenakkoord biedt om werknemers vervroegd uit te laten treden (RVU). Werkgevers zien dit als een onderdeel van het thema duurzame inzetbaarheid, c.q. ouderenbeleid. Dit kan in gezamenlijkheid besproken worden met onder andere seniorendagen, generatiepact, ploegendienst en overwerk boven de 55 jaar”, vindt Follon.

Het overleg wordt op 7 september a.s. voortgezet.